browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Malawi (Chitimba)

Posted by on 3 juni, 2012

Malawi är relativt okänt för gemeneman, men enligt alla som varit där är det definitivt värt ett besök. Vi valde att lyssna på vad folk vi mött sagt och styrde RAA mot Malawi istället för att korsa Mocambique på vår väg mot Tanzania.
Malawi kan man kalla landet med de höga bergen och den stora sjön (Lake Malawi) som förutom världens största bestånd av ciklider också kan skryta med den angenäma sjukdomen Bilharzia.  Sjukdomen angriper levern och finns överallt i Lake Malawi, vilket medförde att hypokondriker Mia inte ens vågade doppa tån i sjön, medan den våghalsige/oförsiktige Chrille glatt dök i med huvudet före.  Något som bör tilläggas är att det finns botemedel, jag kan tänka mig att följande scenario spelades upp i Chrilles hjärna -eftersom jag redan haft sjukdomen en gång (7 år sedan i Tanzania) och överlevt, så varför inte en gång till? För mig som tillhör det mer nervösa släktet, kan jag bara säga God Dag Yxskaft!

Badvik i Lake Malawi

Malawi var för ca en månad sedan i samma situation som Zimbabwe var 2008, d.v.s. det är brist på bränsle och mat. Första prio var alltså att tanka dunkarna fulla så att vi klarar att åka hela vägen upp till Tanzania (en sträcka på ca 130mil) eftersom det inte skulle finnas någon diesel på hela vägen, enligt andra. Tji fick vi, det fanns diesel överallt, vilket inte gjorde oss speciellt glada eftersom vi släpat på en 30 liters trasig dieseldunk som läckte som ett såll och nästintill förstört RAA invärtes.

Pa väg

En bra bro över floden

I Malawi stannade vi på många fantastiska ställen, både sagolika stränder och imponerande bergsområden med gigantiska teplantage. Malawiborna är trevliga, men den konstanta bristen på pengar gör att varje dag blir en evig jakt på kontanter och vem har kontanter om inte vita européer. Vi har fått höra de mest otroliga snyfthistorier, som skulle få vilken kallhamrad människa att brista ut i gråt, dock inte vi denna gång.

Teplantage

Fiskare

Solnedgång i sjön

I en liten by såg vi det svenska biståndsprojekt ”Women Empowerment Project” vilket vi blev lite stolta över, självklart gick vi dit och hälsade på. Vi möttes av två förslöade, smått otrevliga lokala män som satt och snurrade på sina stolar och som inte visste så mycket om projektet men de visste att mer pengar skulle komma nästa år. Vi konstaterade snabbt att detta var ytterligare ett havererat biståndsprojekt och ännu mer bortkastade pengar. Varför kan de aldrig lära sig? Gör om, gör rätt!

ADRA Project

Efter 12 underbart trevliga dagar korsade vi gränsen till Tanzania och ett betydligt varmare klimat.

One Response to Malawi (Chitimba)