browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Sudan (Wadi Halfa)

Posted by on 10 augusti, 2012

Vi hade hört att det skulle bli hett i Sudan, men ingen och då menar vi ingen kan föreställa sig hur överjävligt det kan vara när det är 51 grader varmt i SKUGGAN. Det närmaste man kan komma är att sätta sig i bilen stänga rutorna, sätta på 4 gigantiska hårfönar i ansiktet och på kroppen och försöka se lycklig ut. Vi har upptäckt att det är bättre att köra med fönstren stängda istället för att få denna VIDRIGT varma luft på kroppen. Det enda som fungerar är att duscha med kläderna på och bara sitta alldeles stilla och dricka mängder av vatten typ 10- 12 liter p/p.
Som om inte värmen skulle vara nog, så har Chrille dragit på sig vattenkoppor och ser mer eller mindre ut som han drabbats av PEST, ingen, inte ens co-drivern vill närma sig honom, vilket är bra för då slipper han allt ”hassel” som komma skall i Egypten.
vattkoppan

Gränsövergången mellan Etiopien och Sudan var inte så snabb som vi hoppats på, vi var tvungna att övernatta hos tullen, då inte tullchefen behagade infinna sig förrän på förmiddagen dagen efter vi anlänt. Att det just nu är Ramadan kan nog ha en stor inverkan.

En vanlig syn i Sudan

Khartoum var över alla förväntningar, en modern stad, med riktigt trevliga restauranger och affärer. Här mötte vi upp vårt resesällskap ifrån Australien och Tyskland/Schweiz. Dagen efter vi anlänt drog en sandstorm in, tätt följd av ett gigantiskt åskoväder som översvämmade staden.

Ett regnigt Khartoum

Vi stannade bara i två dagar I Khartoum innan vi körde nordöst för att besöka en av Sudans få turistattraktioner, pyramiderna i Meroe. Skoj att se men inget spektakulärt. Däremot hade vi en fantastisk vildkamping mitt ute bland sanddynorna med en något för varm flaska rödvin (olagligt i Sudan = 40 piskrapp).

Meroe pyramiderna

Camping i Sudan

Vår snusranson på 7 stockar var börjar tryta och döm av vår förvåning då chauffören stötte på en lokal snustillverkare här i Sudan. Inga luxuösa förpackningar som i Sverige, inga smaktillsatser av viol eller lakrits, helt enkelt snus med en touch av kamelskit. Men vad göra då suget blir allt för stort. Chauffören blev överlycklig igen (fast det var han väl värd som han ser ut).

Sudan snus

På väg mot Wadi Halfa(Sudan) och färjan till Aswan(Egypten) stötte vi på sandstormar och extrem värme. Vi hade hört att det skulle vara hur lätt som helst att hitta en avskild plats att campa på i Sudan, men pga. av den höga temperaturen blev vi tvungna att bege oss ner till Nilen där dadelpalmerna gav skugga, enda problemet var att lokalbefolkningen hade sina odlingar där, så vi parkerade oss helt sonika mitt i deras trädgårdsland. Eftersom Sudaneser är super trevliga så körde de inte bort oss utan sa att vi gärna fick stå där hur länge vi ville.
RAA

Väl framme i Wadi Halfa möter vi upp den lokala ”fixern” Mazar Mahir som vi haft kontakt med sedan några veckor tillbaka. Han hjälper alla overlanders och övriga turister med tullformaliteter och biljetter till passagerarfärjan samt ser till att det finns en pråm som kan ta alla bilar. Vi var fem bilar samt två ”overlandtruckar” som skulle fraktas på ponton de 400km norrut på Nilen till Egypten.

Våran pråm

Vi var de enda som hade tur att få tag i förstaklass biljett, vilket innebar en hytt med två sängar och AIRCONDITION!!!!! De andra stackarna var tvungna att försöka sova på taket. Färjan var inte i så dålig som folk sagt till oss utan såg ut som alla lokala färjor gör i 3:e världen och vi fick i alla fall en god natts sömn i vår a/c kabin.

Glada miner

Comments are closed.