browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Etiopien (Addis)

Posted by on 20 juli, 2012

Gränsövergången mellan Kenya och Etiopien var mycket smidig, så pass smidig att vi slapp betala den kostsamma vägavgift på 40 $ som alla behöver betala om man vistas i Kenya längre än 7 dagar. Den första kontakten med Etiopien var över alla förväntningar, fantastiskt god mat, vänliga vuxna och barn som inte vet vad hyfs är. –you, you, you och highland, highland, highland är de ord som lovsjungits längs vägarna vi åkt på, men för oss två har det än så länge bara varit kul.

Etiopien barn

Etiopisk landsbygd

Vi valde att åka sydväst istället för norrut (helt med flit, inte ett GPS fel) för att besöka den beryktade Omo Valley med dess många etniska minoriteter. Vägen dit var kantad av strapatser, RAA råkade ut för en fraktur på oljestickan, vilket den händige chauffören löste med en bult.
En gröna mamba i 2 meters storlek valde helt sonika att begå självmord under RAA, nästa mamba var mer levnadsglad och ringlade snabbt förbi. Det ”äckelpäckligaste” hittills i Afrika var den 7 meters pyton, tjock som en stock som också lämnat jordelivet mitt på en väg med diverse kryp dinerande på sig.

En död jätte boa

Omo Valley är en dröm för en antropolog. Män i kortkort och smycken, kvinnor i fett hår och gigantiska underläppar (svåra att få på bild men googla på Mursi så förstår ni). En myriad av kulturer kantat av ett fantastiskt sceneri. Här inhandlades huvudkuddar av trä (bekvämare än man kan tro) och läpplattor av keramik. För oss som tyvärr missat Centralafrika blev detta en absolut höjdpunkt på vår resa.

Banna folket

Stan och Marianne med Banna folk

Banna folk igen

Hammer kvinnor

Addis Abeba som är Etiopiens huvudstad är lika smutsig, rörig och övertrafikerad som alla andra huvudstäder i Afrika. Här har vi valt att inkvartera oss i Wim´s Holland House. Wim var lite av en kändis i mitten av 80-talet då han tillsammans med Bob Geldof var en av hjärnorna bakom Live Aid. Wim ledde en av lastbilskonvojerna från Europa till Etiopien.
Just nu kan vi inte annat än längta till lite varmare väder, Addis ligger på 2300 meter, regnet vräker ner och duntäcken är det enda som gäller nattetid. Om en vecka går vårt visum ut och nästa destination blir Sudan som brukar ha mellan 40-50 grader varmt denna årstid!

14 Responses to Etiopien (Addis)