browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Etiopien (Addis)

Posted by on 20 juli, 2012

Gränsövergången mellan Kenya och Etiopien var mycket smidig, så pass smidig att vi slapp betala den kostsamma vägavgift på 40 $ som alla behöver betala om man vistas i Kenya längre än 7 dagar. Den första kontakten med Etiopien var över alla förväntningar, fantastiskt god mat, vänliga vuxna och barn som inte vet vad hyfs är. –you, you, you och highland, highland, highland är de ord som lovsjungits längs vägarna vi åkt på, men för oss två har det än så länge bara varit kul.

Etiopien barn

Etiopisk landsbygd

Vi valde att åka sydväst istället för norrut (helt med flit, inte ett GPS fel) för att besöka den beryktade Omo Valley med dess många etniska minoriteter. Vägen dit var kantad av strapatser, RAA råkade ut för en fraktur på oljestickan, vilket den händige chauffören löste med en bult.
En gröna mamba i 2 meters storlek valde helt sonika att begå självmord under RAA, nästa mamba var mer levnadsglad och ringlade snabbt förbi. Det ”äckelpäckligaste” hittills i Afrika var den 7 meters pyton, tjock som en stock som också lämnat jordelivet mitt på en väg med diverse kryp dinerande på sig.

En död jätte boa

Omo Valley är en dröm för en antropolog. Män i kortkort och smycken, kvinnor i fett hår och gigantiska underläppar (svåra att få på bild men googla på Mursi så förstår ni). En myriad av kulturer kantat av ett fantastiskt sceneri. Här inhandlades huvudkuddar av trä (bekvämare än man kan tro) och läpplattor av keramik. För oss som tyvärr missat Centralafrika blev detta en absolut höjdpunkt på vår resa.

Banna folket

Stan och Marianne med Banna folk

Banna folk igen

Hammer kvinnor

Addis Abeba som är Etiopiens huvudstad är lika smutsig, rörig och övertrafikerad som alla andra huvudstäder i Afrika. Här har vi valt att inkvartera oss i Wim´s Holland House. Wim var lite av en kändis i mitten av 80-talet då han tillsammans med Bob Geldof var en av hjärnorna bakom Live Aid. Wim ledde en av lastbilskonvojerna från Europa till Etiopien.
Just nu kan vi inte annat än längta till lite varmare väder, Addis ligger på 2300 meter, regnet vräker ner och duntäcken är det enda som gäller nattetid. Om en vecka går vårt visum ut och nästa destination blir Sudan som brukar ha mellan 40-50 grader varmt denna årstid!

14 Responses to Etiopien (Addis)

 1. Steff

  Supernajs som vanligt på er fina reseblogg, man kommer tebax och blir glad när man läser och kollar bilderna! Ser verkligen fram emot att höra alla era berättelser när ni kommer hem! Kör hårt nu, några etapper kvar antar jag.

  …och AIK vidare till play-off i Europa League… :)

  take care mi friends
  /steff

  • Chrille

   Tja Steff!
   Inte så långt kvar nu så vi syns inom en snar framtid.
   Hoppas vi får ett dugligt lätt lag i EL sista kval omgång.

 2. Anders

  Hej på er
  Ni snackar om kallt då skulle ni va här. Vi fick i alla fall hetta i Montenegro där va det grymt varmt. Nu börjar semestern gå mot sitt slut, i morgon börjar Stockholm Music & Art festival som pågår hela helgen det ska bli kul och se Patti Smith bl a. I kväll blir det AIK-Lech Poznan på ett soligt Råsunda, hoppas inte polackerna somnar. Tydligen gick brandlarmet två ggr på deras spelarhotell i natt, oops så det kan gå.
  Sköt om er och kör försiktigt. Hade jag själv sett en sån orm hade jag tagit flyget hem.
  kramar
  Anders

  • Chrille

   Mors!
   Jag lovar att vi har haft varmare än er den senaste veckan ivf, över 50 grader i öknen i Sudan, grymt varmt. Hoppas Patti Smith var intressant och jag läste att Iggy ska spela på Skansen ikväll.
   Hade bra Anders så syns vi snart

 3. Joakim

  Hallå,
  kul att se att ni närmar er norrut och fäderneslandet om ett tag.
  Etiopien verkar intressant med bla mkt gammal historia och även gamla legender om att det grundades av sonen till kung solomon och drottningen av saba. såg ett program om bla 11 kyrkor uthuggna ur berget i lalibela som var inspirerade av en 500 år äldre stad som i sin tur var inspirerad av … 700 år äldre… och afrikas enda slott i gondar.

  Har varit i skåne med emil och gästat sjöberg, alltid trevligt !
  Är nu i norrland och slappar, träffar syrran, golfar, umgås och äter gott med föräldrarna, trevligt.
  Var tidigare ute med emil och rickard i skärgården och mös.
  ev kommer jag iväg på en weekendfjällvandring med en kompis innan semestern är helt slut

  ha det bäst /JT

  • Chrille

   Tja!
   Lalibela var en av sevärdigheterna vi ville se i Etiopien men pga tidsbrist så missade vi det och stressade vidare mot stekheta Sudan istället. Hoppas du kommer iväg på en fjällvandring i år igen.
   Hade bra så syns vi över en bira och lite god mat snart.

 4. Michael

  Nu sitter vi i bilen på väg hem från Malmö .
  Har varit och cyklat. Det blev 17 mil på två dagar.
  Från Helsingborg till Höganäs och Malmö till Skanör,Falsterbo.
  Vi har haft otroligt fint väder. Skall bli roligt när vi träffas. Nyfikna på hur ni haft det.
  Tror nog att ni är lite nyfikna på vår nya familjemedlem också.

  Kram

  • Chrille

   Skoj för er att ni äntligen fått lite fint väder, annars kommer väl hela Sverige att krisa till vintern. Skall bli roligt att ses och naturligtvis är vi nyfikna på Lova.

 5. Tessan

  Börjar se fram emot att se er snart!!
  Ha det gott så länge:-)

  • Chrille

   Det samma kära syster, ska bli ruggigt kul att träffa dig o hela din familj.

 6. Emil

  Tja
  Kul som alltid att läsa det ni skriver. Var oxå i Skärgården nyligen, precis som Matza. Hade inte riktig tur med vädret. Det har väl ingen i Swe haft denna sommar. :-(… Har en och en halv vecka kvar på semestern. Skall på stor släkträff i Ödeshög till helgen och sedan lite lugnare med familjen på Medevi Brunn. Ser fram emot det. Det jag dock ser fram emot mest är Social Distortion på Cirkus den 7e och 8e Augusti. Jag skall gå bägge dagarna med olika sällskap ;-)

  För Gnaget går det bra… Inte superlysande då det blev torsk mot ÅFF bortta som du vet. Det senaste i AIK sammanhang är att Henok Goitom blev fångad på bild när vi mötte ÅFF hemma. Man kan ju undra vad som händer när transferfönstret öppnar ;-)

  Ha Det Bäst så ses vi när vi ses // Emil

  • Chrille

   Trist för befolkning i Norden att sommrarna liksom inte blir som man tänker sig.
   ;-)
   Njut av din kvarvarande semester och jag e ruggigt avis att du ska se SD två dar i rad.

   Goitom affären verkar super het.

   Sköt om dig så syns vi senare

 7. Matza

  Kul att läsa lite om er igen. Och kolla foton.
  Var nere i skärgården hos brorsan förra helgen, han blev helt ställd och väldigt förvånad (att ni skulle bila även den sträckan vi sedermera förstod att ni färjade). Han var tvungen att gå in och kolla hur ni kört. Va fan, jag har ingen koll, jag vet inte mycket om Afrika men enligt brorsan var det klokt att göra som ni gjorde, he he…
  Kram på er.

  • Chrille

   He he… din bror har bra koll på Afrika tydligen. En rutinerad man helt enkelt.
   Tack för att du kommenterar.

   Vi hörs o syns senare