browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Botswana (Kasane)

Posted by on 29 april, 2012

Okavango, Okavango, Okavango vilken fantastisk flod. Sitta på två bekväma safaristolar på en veranda utöver floden och titta på krokodiler och flodhästar som lugnt och stilla simmar förbi, det är svårt att komma närmare en bekvämare och mer avslappnad drömtillvaro än så här.

Två som njuter

Akta bör man

Campa mitt ute på savannen alldeles ensamma, vars enda sällskap är varandra och några kor (våra vänner flugorna är alltid med så de räknas inte) som sakta spatserar förbi är gott för själen. Att Chrille (numera ödlan) och jag blev totalt uppätna av oidentifierade insekter kan vi bortse ifrån för att inte förstöra sinnesbilden av det romantiska Afrika.

Gratis är gott

Okavangodeltat är världens största delta dit djur som lejon, babianer, alla typer utav antiloper, elefanter och bufflar beger sig när torkan och vattenbristen blir allt för påtagbar i Kalahari. Att åka ut med båt hit hör till ett av alla måsten, men om man som vi skall vara på vift i närmare ett år är det en omöjlighet pga. det vansinniga pris de tar ut för bara några timmar på deltat.  En annan orsak var att det var alldeles för översvämmat för att ta sig fram med RAA på ett vettigt sätt.

okavangodeltat
Vi valde att laga en pyspunka, ställa framvagnen och göra rent luftningen till bakaxeln så att övertryck och oljeläckaget försvann istället. Betydligt billigare blev det också.

Pyspunka

Strax norr om Kalahari i Botswana, i en gigantiska ”saltpan” finns Kubuisland. Här valde vi att stanna i ett par nätter och bara njuta av den helt tysta tillvaron (helt fri ifrån oidentifierade insekter) och se på den alldeles fantastiska stjärnhimlen framför lägerelden. Stora tomma vita ytor så långt ögat kan nå i alla riktningar känns annorlunda, i alla fall för oss som inte hakat på inredningstrenden ”Ljust och Fräscht”.

Öde på Kubu

Lägereld

Botswana är ett relativt dyrt land, i alla fall om man skall se alla sevärdheter. Vi skulle gärna åka ut i fler nationalparker, men att betala runt 3000 kronor för en natts övernattning är rent löjligt. Levnadsstandarden i landet är relativt hög och den tekniska utvecklingen ligger nästan på samma nivå som Europa. Människor vi träffat här är minst lika trevliga som Burkinabes och ni som läst vår blogg vet vad vi tycker om dem. Vi citerar en kille som vi träffat på däckfirman där vi lagade vår pyspunka:
– I like Botswana almost too much. Botswana is the land of freedom especially if you compare to the rest of Southern Africa.
Men medaljen har alltid en baksida, 24 % av befolkningen är hivpositiva, en skrämmande siffra. Nästan var fjärde människa som vi möter på gatan har hiv, vilken framtid har Botswana?

Vägsjäl

Vi hörs framöver och avslutar med ett par bilder på elefanter som strövade runt i det fria (ingen dyr nationalpark).  Nu korsar vi gränsen till Zimbabwe (Robert Mugabe land) och ska bland annat kolla Victoriafallen.

Elefanten

Elefanten2

Elefanten3

3 Responses to Botswana (Kasane)