browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Senegal (Saly)

Posted by on 28 december, 2011

På vår väg till Senegal hade vi resesällskap i form av ett par meter engelsman, denne gigant blev placerad bak i bilen i liggande ställning.
Gränsövergången mellan Mauretanien och Senegal blev en smärre chock, det tog bara 30 minuter och sedan var det bara att köra in i landet (vi hade förväntat oss minst 5 tim) lätt som en plätt med andra ord.

Säg den lycka som varar för evigt för efter ca fem mil på fantastiska nyasfalterade vägar vart det stopp, totalstopp. Det visade sig vara studentuppror, polis, militär, studenter samt lärare kastade sten på varandra som värsta G8 mötet. Men eftersom det snart var skymning ville vi inte stanna och vänta tills kravallerna slutat så vi tog en ”genväg” genom en närliggande by. Byn som vi körde igenom upptäckte vi ganska snart var att jämföra med den by som Burt Reynolds och de andra grabbarna i filmen ”Sista färden” kom till. I byn hade barn (skitungar av första grad) mellan 13 och 16 år (tyvärr inte spelande banjo) lagt upp stora träd för vägen för att hindra folk att köra förbi utan att betala. Vi betalade inte och som tack för det blev vi attackerade. Jag (Mia) som flyttade träden från vägen vet nu mera hur det känns att bli stenad enligt gammal hederlig tradition. Vi tog oss dock igenom utan smärre skavanker i alla fall Chrille, ett par meter engelsman och RAA.

Lagom tills solen gick ner var vi framme vid camping Zebrabar som ägs av ett schweiziskt par sedan 15år tillbaka. Utmattade/sargade efter dagens strapatser intog vi en alldeles utomordentligt god middag tätt följd av ett antal öl, dock ej engelsmannen eftersom han hade en lätt huvudvärk efter dagens upplevelser (tunnbröd).

Mini marknad
På Zebrabar stannade vi i fem nätter och det var där vi också firade jul tillsammans med ett multi Kulti gäng ifrån världens alla länder, bl.a. en amerikansk fågelskådare, ett pensionerat par från England som ska åka ner till Sydafrika i en Morris Mini från 1953, ett äldre par från England som åker runt i världen för att flyga med sin luftballong, en schweizare som mer eller mindre cyklat över hela jordklotet i flera år samt vårt trevliga resesällskap ifrån Österrike/Italien.

Heimo, Dagmar och Mia på julafton 2011

Morris Mini från 1953
Pga. att det krävs betydligt mer pappersexercis för att åka bil genom länder än att åka med ryggsäck som vi är vana med, vart vi tvungna att ta oss till tullen i Dakar. Här stannade vi på en hotellparkering med RAA (finns ingen camping), bra ställe med vit strand och tillgång till dusch, dock överjäv… med mygg som höll oss vakna till 03.00.

Nu sitter vi ensamma på ett mer eller mindre minizoo (Le ferme de saly)vid havet och våra närmsta grannar är 4 greenmonkey, en babian, 2 åsnor, 2 hästar, 3 boaormar, en krokodil, ett gäng exotiska fåglar och en sexgalaen sköldpadda på 95 år som under högdragna stön sätter på sina två fruar, flera gånger dagen.

En hornbill
Gott Nytt år till er alla från oss här i mörka Afrika.

Chrille och Mia vid baren

19 Responses to Senegal (Saly)

 1. MALL

  Gott Nytt År på er önskar vi i Rotebroligan. Saknar er i år men hoppas att ni har det bra på er drömresa.
  Kul att kunna följa er på era äventyr. SKÅL ta mig fan!!!!
  Kram från Marjo,Anders, Larsa och Lena.

  • Chrille

   Tack och god fortsättning själva.
   /Han i hängmattan

 2. Michael o Christina

  Så här i slutet av 2011 önskar vi er ett gott nytt år, och en fortsatt trevlig resa, här hemma är allt ok, vi har blivit klara med hallen o gillestugan, så nu blir det inga mer projekt den närmaste tiden. Lova charmar oss alla,( tom farsan är helt såld) Bilen går helt ok, men vad var det nu igen som för oljud bak? ha det.

 3. Josephine

  Gott nytt år på er från josephine på lidingö sjukhem.

  • Chrille

   Gott nytt år på dig! Saknar dig jättemycket.
   /Mia

 4. Håkan

  Gott nytt önskar vi här hemma.
  Så kul att läsa om allt som ni är med om!
  //Håkan & Helena

  • Chrille

   Gott nytt på er själva!
   Se till att hålla Edsviksborna vakna till förmiddagen.

 5. Maja Havbring

  Hej, på er era vildar!! Åtminstone ser Chrille ut som en nu….ha,ha,ha. Ja, ni verkar ju a det fullt upp. Stackars Mia, vilka taskmörtar som kastar sten!!!!!!!! Här är sol och allt är grönt – utan snö. Skitskönt, tycker jag. Mycket lättare för mig att vistas utomhus. På tisdag 3/1 så flyttar jag från min lilla 2:a till en betydligt större 2:a (70 kvm)- med HISS och balkong! Bor fortfarande kvar i Edsberg fast närmare centrum. Nu kan man äntligen få med sig sina kassar och väskor upp i lägenheten utan hjälp.Kommer att bli mer självständig nu, vilket förändrar mitt liv betydligt. Så för mig så ser det ut att bli en bra start på det nya året. Nu hoppas jag verkligen att det inte inträffar några mer våldsamheter på er resa, utan att ni får chans att njuta och se allt ni velat se. Lycka till på resten av ert äventyr. Mia, du skriver så himla kul…hi, hi, hi. Verkligen kul att läsa och få resa med er en liten, liten stund. Sköt om er båda två nu och GOTT NYTT ÅR & SKÅÅÅL!!! Kram/ Maja

  • Chrille

   Tack Maja!
   Det låter som att du får ett lyft i tillvaron med den nya lägenheten, bra jobbat. Förstår att hiss blir *lyx* för dig nu.

   Gott nytt så hörs vi
   /Chrille & Mia

 6. Erick

  Love u happy new yrar Stockholm plus tre o sol gulla säger hallabaloo Eslöv har vart blåsigt remember wilderness o ett schysst träd i park ovanför holyholy tänkerpåerofta ciao

  • Chrille

   Tack mannen, hälsa Gunilla från oss.
   Har umgåtts en del med en österrikare som bodde i Arambol i slutet av 80-talet… so we know… good vibes in Senegal.

 7. Niclas & Ann-Sofi

  Halloj! Allt som vanligt, gråväder, blåst mm. Kollar in er sida ibland för att kunna drömma sig bort en stund. Nyårsafton firar vi som vanligt i Bleket (A-S efter kl 22 eftersom man jobbar med det man gör). Från en grå men dock ganska skön lunk: Ett jättegott nytt år på er! Puss och kram :)

  • Chrille

   God fortsättning på er Aröds bor!
   Efter en kväll i frosserins tecken bestående utav ostron + dryck så är det idag hängmatts läge med tillhörande eftermiddags dopp som gäller.
   Keep on working!

 8. Peeter

  Vilket äventyr!
  Riktigt kul att läsa om era äventyr, lite annat än att jobba 8-17 i mörker och fuktig kyla som vi har här, men försök undvika att bli stenade i fortsättningen så är ni snälla.

  Gott nytt år på er!
  /Pizza-Kalle

  • Chrille

   Avundas dig inte alls, men det är klart… man slipper ju stenarna där du e.
   Gott Nytt

 9. Matza

  Kunde ni inte skickat ut den store engelsmannen att röja vägen? Vilken mes! (säjer jag som troligtvis suttit kvar i bilen och langat pengar genom en minimalt nervevad sidoruta).

  På det ”triviala” planet höll dina spådomar hög klass 2011 Chrille.
  Gnaget hockey minst till kvart. Check.
  Saints upp utan kval. Check.
  QPR upp i PL. Check.
  Gnaget fotboll tredjeplats, tog ju t.o.m andra. Check.
  Rävarna upp i trean… fan oxå…

  Happy New Year Chrille o Mia! Sköt om er!

  • Chrille

   Ett par meter britt var inget att ha när det började storma, själv ville jag inte ha i folk inne eller klättrandes utanpå RAA vilket inte va helt lätt när de är ca 20pers runt en.

   Gott nytt på dig.

   /Siaren C

 10. KRISTINA SCHMIDT

  Hallå där va häftigt att läsa om er och era äventyr! Suck!!! Här är allt som vanligt spetsat med lite varm glögg… Var nere vid brevlådan o hämta in posten, det var kallt så jag sprang snabbt in igen. Detta hände faktiskt idag:)
  Igår drack vi glögg!
  Imorgon???
  Puss o kram till er.
  Lycka till med allt på vägen och önskar er ett riktigt GOTT NYTT ÅR
  önskar er de riktigt heta vibyborna Marita & Kristina & UffePuff (från öfre Östermalm)

  • Chrille

   Kul att ni läser och följer oss, själva har vi hemgjord glögg med Senegalesiskt vin som bas. Take care