browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Tanzania (Moshi)

Posted by on 17 juni, 2012

Efter åtta månader kors och tvärs i Afrika börjar vi känna oss rejält avslappnade, nästan på gränsen till slöa. Vissa dagar är vårt största dilemma vilket, förtillfället, är bästa stället att läsa en bok, campingstolen, solstolen, stranden eller i bilen? 2005 var vi i Tanzania för första gången och firade chaufförens fyrtioåriga födelsedag. Sju år senare är vi här igen under samma period. Skillnaden från förra gången är att det var varmare då, kan nog ha att göra med att vi vant oss med värmen. För tillfället består klädvalet på de för oss lite kyliga kvällarna +28 grader av långbyxor, t-shirt och jacka. Tänk vad olikt mot Sverige, då en kväll med +20 grader räknas som tropisk hetta?
Tanzanierna har dessutom lagt sig till med en ful ovana sedan vi var här sist, den är att kalla den fortfarande unga och relativt fräscha kvinnan i sällskapet för MAMMA!!!! JAG är f.. inte någon MAMMA och framförallt inte till en skäggig, tandlös strandförsäljare i trettiofemårsåldern.

slöa

I Dar Es Salaam har vi nu väntat i över en vecka på vårat Sudan visa bara för att beskedet att vi inte kan få ett visum utan bara en bekräftelse på att vi kunde ha fått ett, om de utfärdade visum vilket de alltså inte gör. Det otroliga är också att svenska ambassaden bemötte oss på exakt likadant sätt när vi bad om ett introduktionsbrev för Sudanensiska ambassaden. Svenska ambassaden skrev ett brev att de inte utfärdar några introduktionsbrev, men brevet fungerade som ett introduktionsbrev, vilket det inte var???
I vår väntan har vi badat i ett skönt (+28 grader) men skitigt vatten, kartläsaren ser ut som ”Monstret från den svarta lagunen” då hon kommer upp från vattnet. Sjögräs i alla dess former hänger som kamouflage över huden men badas ska det.  Är man från västkusten är man ju van vid tång och sjögräs, medan en östkustbo skriker som ett litet barn så fort en liten tångruska närmar sig.
skräp

På den svenska nationaldagen bjöd vi in oss själva till konsulärens residens i den mer fashionabla delen av Dar Es Salaam. Spektaklet firades med ett stort party på ca 400 ”betydelsefulla” personer, alla anlände i limousiner, utom vi som kom i en mycket ”luxuös” tuktuk av allra äldsta modell. Här var de då dags att äta och dricka tillbaka lite av skattepengarna vilket vi till råga gjorde. Janzonsfrestelse, sill, lax, tunnbrödssnittar, brännvin, vin, öl och västerbottenost (ca 20 kg serverades, varav 15kg åts upp av oss samt av Evert Taubes släkting Lennart).

inbjudan

En annan händelse från vår vardag var när vi spatserade in till byn för att se Sverige spela mor Ukraina. Två kronor och femtio öre var inträdesbiljetten och vi bänkade oss medan matchen innan höll på för fullt. Stället var proppfullt när denna match spelades och när den var slut så slank nästan alla iväg hemåt. De flesta lokalbor hade inget intresse av den matchen som vi ansåg var kvällens höjdpunkt men självklart fick vi de bästa platserna efter att tydligt klargjort för ägaren att de var en stor kväll för oss. Resultatet finns inget att säga någoting om men det var desto roligare att se lokalbornas miner och skratt när de fick höra hur chaufförens röst blev allt hesare och hesare efter alla svordomar och skrik som kom från hans strupe. Inte heller fick vi en chans att lunka hemåt till RAA som riktiga förlorare, lokalborna stoppade oss och sa att vi absolut inte kunde gå. Inte ens de promenerar efter mörkrets inbrott då man blir rånad på allt man äger och har (t.om. skorna). De blev alltså motorcykel taxi hem. Dagarna lunkar sakta framåt Och nu beger vi oss vi till Kenya för att försöka få visum till Etiopien och Sudan.
Önska oss lycka till och GLAD MIDSOMMAR PÅ ER HEMMA I DEN TROPISKA HETTAN ;-)

rosie

mia

9 Responses to Tanzania (Moshi)

 1. Nadja

  Hej!!!

  Alltid lika spännande att läsa om era äventyr! Drömmer mig bort från den störtflod som verkar ha drabbat köttbulleland för tillfället…
  Här lunkar livet på. Försöker njuta till fullo av lägenheten den sista månaden som är kvar innan Cecilia tar över, *snyft å hulk*. Hemmet är ju så perfekt och jag är så glad och tacksam över att få ha bott där! Grannen mittemot hade lägenhetsvisning för någon vecka sedan å Gustaf, min käreste, frågade om jag inte skulle slå till. Bra idé tyckte vi men insåg att studentplånboken inte räcker långt ;p

  Tyckte det var extra spännande att läsa om Malawi och Namibia då jag har dessa länder på min långa drömlista över de länder jag önskar besöka någongång. Bilderna från Namibia är ju helt sinnes!

  Må gott och stora kramar!

  Nadja

  • Chrille

   Hej på dig Nadja!
   Vi trodde du var i Frankrike just nu men ack så fel man kan ha. Grannen mitt emot måste vara Kalle, fotografen som har en studio på bottenplanets baksida. Han brukar vara super bussig.
   Inga grannar som gnällt eller så?
   Sprungit på Solveig?
   Börjar du känns dig hemma på *Pipebeachroad*?

   Vi är helt säkera på att du skulle tycka om Malawi men är tveksamma till Namibia. Lite för mycket ordning o reda och för likt europa helt enkelt.
   ;-)

   Hade bra och hoppas vi ses när du är hemma och hälsar på Sverige i höst/vinter.

 2. KRISTINA SCHMIDT

  Hej å hallå!
  Midsommar var fint på Rådmansö. Nu lite tråkigare för vädret gör oss GALNA! Ingen ljusning säger de på tidningarnas första sida och här sitter man med en tonåring som inte vill göra nåt annat än sitta på sitt rum, han mumlar o spelar data och är sååå nöjd med det!!! Då tänker ni förstås, ”åk iväg själv för fan o låt honom sitta där!” Det är även min tanke men det känns ändå inte helt riktigt. Jaja, en får se vad en gör; tycker iaf att alla vi jävla svenskar förtjänar en bättre sommar! Det sägs att det är 111 år sedan Stockholm varit så blött och kallt. 1901 var en minst sagt mild sommar! Hoppas ni får visum för att komma vidare, skönt att ni inte har bråttom! Också bra att ni inte är ”blåögda” och utsätter er för fara på nätterna:) Grymt av er, allt verkar ju härligt och er resa oslagbar…kanske… Ni filar säkert redan på nästa utflykt:)
  Uffe Puff hälsar gott:) han liksom jag blev så överraskat glada när sms dök upp på midsommar. Roligt för vi hade just snackat med Maritas pappa om folk från Pommern förr o han känner ju Chrilles föräldrar mm, just då ”pling” från Chrille o Mia, KUL! Ha ndé bäst!
  Många kramar// Kristina

  • Chrille

   Trist väder för er men vi har faktiskt oxså regn i 1 timme på kvällarna här i Nairobi.
   Stämmer med att vi planerar nästa resa…. men de gör vi iof alltid så de är inget nytt.
   ;-)
   Vad kul att Maritas farsa känner mina föräldrar, det visste jag faktiskt inte… men jag känner Maritas farbror från målartiden.

   Hälsa Uffe så mycket och tack för att du skriver.
   Hade

 3. Emil

  Tja . . .
  Glad Midsommar…. Ni är i rätt världsdel. Denna midsommar var visserligen alldeles OK vädermässigt men dagarna runt omkring suger . . .

  Det är lite booring nu när EM har tagit slut. Det är några andra länder som spelar kvar i Polen Ukraina, men det måste vara träningsmatcher. Mellberg gjorde bra ifrån sig detta EM och det skall väl vara en kille som dragit på sig en AIK-tröja för att lyckas. Oavsett om det var väldigt länge sedan och väldigt kort.

  Strandpromenaden nere vid mig är invig nu. Allt är på plats. Det öppnar snart två nya restauranger oxå. Det kommer bli bra. Vi tar en grill på gräset där när ni kommer hem

  Höres . . .Emil

  • Chrille

   Tristväder ni verkar ha men ärligt talat så är vädret kass här i Kenya. Regn o småkallt på kvällarna.
   De vore kul om Mellberg vill komma tilbaka för en roll i AIK fotboll men de e väl inte troligt.
   Vilken tid de tog för dem att ordningställa strand promenaden, den va väl *nästan* färdig förra sommaren.

   Ser fram emot en grill på Kungsholmen senare i sommar/höst.

   Tack för att du skriver, ha det bra.

 4. Steff

  Glad midsommar på er, här regnar det gott så ni har det bättre där i värmen :)

  Snart börjar allsvenskan igen, vi skiter i det där EM-et, skramlar pengar och laddar för resa till VM i Brasilien istället… ni hänger väl med!?

  /steff

  • Chrille

   Tjena Steff!
   Super kul som vanligt att du kommenterar. Självklart skiter vi i EM, de e allsvenska som gäller.
   ;-)
   Är du sugen på att åka även om Sverige inte kvalar in? Klart de vore grymt att åka dit men jag kan inte lova något.
   Var du ute på tomtplätten på midsommar? Jag har en polare som skulle på fest vid koloni området ute i Skarpnäck så jag antar att de e samma område.

   Hade bra så hörs o syns vi

   Forza Gnaget

   • Steff

    Jo absolut, åker till fotbollsfesten, VM i Brasilien oavsett om Sverige kommer med eller inte. Ett VM i fotbollslandet nr 1 slår inget… eller Copacabana….

    Jo jag var på lotten en sväng i midsommar, i vårt område Drevviken var det ingen anordnad fest men i Skarpnäck har de fina och gamla midsommartraditioner.

    Men det växer fint i vårt område och på lotten, goa grönsaker! Kul att odla ere!

    /steff