browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Togo (Lome)

Posted by on 24 februari, 2012

Somba folket var urintressant, speciellt typen av hus de bor i men även att se deras traditionella ristningar i ansiktet. Mosi folket i Burkina får stora mönster skurna i ansiktet när de är små men Somba folket blir skurna i många små tunna linjer så de blir liksom ett randigt mönster av ärrvävnad. De verkar vara förbjudet idag då småbarnen inte hade dessa mönster. De tillhör också en av de sista människor som låtit sig påverkas av väst då de fram till mitten av 70-talet envisades med att springa omkring nakna. Det finns fortfarande en del äldre som lever kvar i tron att det var bättre förr och därför fortsätter hålla traditionen levande med sina nakna kroppar. De unga förderar dock Adidas och andra märkeskläder.

somba

somba1

Det Benin och Togo är känt för är att voodoon kommer härifrån (Hollywood och Haiti har gjort om den) och att det skeppades mest slavar härifrån förr i tiden. Voodoon ser man lite överallt och det finns marknader där man kan köpa fladdermusvingar, döda sköldpaddor, ormgift och annat smått och gott som ska ingå i en traditionell ritual. På ett ställe när chauffören hade ögonen på vägen och co-driven som vanligt satt och tittade ut genom sidofönstret så såg hon en kvinna ståendes på alla fyra, med ögonen uppspärrade och håret på ända. De runt omkring henne hade utövat någon ritual så hon var i trans. En annan gång var chauffören på toa och då promenerade ett sällskap bara förbi sådär, det visade sig vara en invigningsrit inom voodoo av en ung man iklädd lila ballongkjol och lila hatt lätt på sned, dock inga dockor med nålar så långt ögat kan se.

voodooo

Igår gjorde vi ytterligare ett blodtest för att se om malarian var borta och YES, den kinesiska medicinen har fungerat, inga Falciparum parasiter i blodet. Efter noggranna överväganden har slutligen co-drivern efter snart 43 år kommit fram till val av yrke. Hon skall bli ”The Cleaner” hos Anticimex. Efter att ha sett skadeinsekter i alla dess former och skepnader i många av världens länder tycker hon att det skulle passa henne som handsken. Hennes specialområde skall bli myggor (fast myggor kanske inte räknas som skadedjur?)

mygg

Ja också några små ord om dräktighet, tydligen enligt den mycket sannings haltiga kvällstidningen Aftonbladet gick det häromdagen att läsa den ”fantastiska nyheten” att alla prinsesstårtor i hela landet tagit slut pga. av födelsen av en prinsessa. Jag säger ytterligare en gång VEM BRYR SIG EGENTLIGEN!!! Kan något vara mer genuint ointressant än en sådan nyhet. T.o.m. bantningstipsen i extrabilagan är mer intressant.  GRATTIS svenska folket till ert frosseri i prinsesstårtor.

republikanska klubben

Just nu är vi vid kusten och vilken befrielse, vilken lättnad att slippa allt damm som Västafrikas inland består av, men det finns en hake, stränderna är inte gjorda för bad eller sol, då de fungerar som offentliga toaletter (vem vill ha en bajskorv mellan tårna eller en flytande förbi framför näsan). Tänk er själva en fullvuxen karl iförd endast t-shirt huka sig ner och därefter trycka fram gårdagens middag till allmänhetens beskådan. Kulturkrock så det heter duga då vi fördrar att stänga dörren om oss och tyst och försynt uträtta våra behov.

hål i brallan

tofs på huvudet

tjej

Nästa land vi ska till blir Ghana vilket onekligen får den som är mest fotbolls intresserad av oss, den av oss som betraktar fotboll som en religion, den av oss som verkligen tycker och tror att fotboll kan bygga broar, att börja drömma om Derek Boateng (tre poäng) och Karikari. Samma person går omkring här i Togo och frågar lite på måfå om de känner till deras nya världsspelare Lalawele Atakora men tyvärr har ingen har hört talas om han… ännu (co-drivern tycker det luktar homoerotik). För en vecka sedan gick samma person och gav bort en fotboll till en skola, han tyckte det såg så taskigt ut när de sparkar på en kotte. Det blev stor glädje och alla kidsen sa i kör: Tack för bollen Papa Blance (vita pappa). De kändes stort.

papa blance

12 Responses to Togo (Lome)

 1. KRISTINA SCHMIDT

  Tja! Kompisar Ni verkar njuta av livet medans vi andra sliter. Tittar ut genom mitt fönster o ser naturhistoriska riksmuseumet och undrar om jag kommer längre hoppas kan man ju alltid men det är inte tal om att ta tjänstledigt eller ngt sånt.Går ner på stan o tar en öl o drömmer mej bort.AMAZONAZ Nästa.Kul att läsa att Björne o kerstin lever..Er glömmer man inte hoppas ni har det bäst o hör av er när stockholm.Kristina hälsar .Be careful out there…..Ulf Norberg

  • Chrille

   Livet går väl ut på att försöka njuta så mycket man kan innan man dör… inte bara arbete o slit?
   ;-)
   Om du verkligen vill så kommer du vara i amazonas inom ett år, kämpa på så löser det sig.
   Hade bra och slit på

 2. josephine

  Hej, Mia hur mår ni, jag hoppas ni mår bra vi här hemma mår också bra och jag är gravid om det e bli en flicka ska heta mia jag saknar dig , kram från jossan.

  • Chrille

   ÅHHH!!! Josephine vad jag är glad för din skull, själv började jag gråta en skvätt när jag läste att du skulle ge henne det otroligt fina namnet Mia (hon kommer med all säkerhet bli lika snygg). Just nu har vi lämnat Västafrika och är i Namibia. Namibia är mer likt Europa och därför lite mer tråkigt. Men det är mycket vackert här. Saknar dig och hälsa alla.

 3. Björne

  Ja det skulle vara roligt att träffa er igen ”har ju runnit lite vatten sen sist”
  jaa, jag vet lite gammal klycha !!!!!!!!!
  När tror ni på en höft att er road tripp är över ?
  Och hur i h-vete lagar man en RAA mitt i ingenstans ? Vi hörs och hälsa Mia från oss.
  Björne……

  • Chrille

   Jag e tjänsteledig fram till 1:a oktober men vi är troligtvis hemma någon/några månader tidigare. En RAA av äldre årgång är basic, ingen elektronik och allt material e relativt kraftigt. En riktig tape och ståltråds bil alltså.

   Hade

 4. Anders

  Hej på er !
  Hur e läget med er ? Har ni hälsan och är krya ? Vart skall ni ta vägen sen. Satt just och läste en artikel om Mali ,tydligen väldigt stökigt i Norra delen. Har ni hört något från eller om Timmy, prövade ringa men det funka ej. Nu har slutspelet dragit igång så på Fredag skall jag och Emil gå, blir kul. Vi håller på och funderar om nästa vinter, vi skall nog åka in till Indcen och snacka med dom. Just nu funderar vi på Sri Lanka eller Vietnam eller kanske något helt annat. Efter det måste det bli New York igen, då kan vi väl åka tillsammans igen.Nä nu måste jag sluta Larsa skall komma och hjälpa mig med den j-a datorn som bara strular.
  Kramar
  Anders

  • Chrille

   Mors kompis!
   ;-)
   Problemen i Mali har ju växt efter hetsjakten på Khadaffi… tyvärr.
   Har inte hört något från Timmy ännu… hans tele nr är troligtvis avslutat nu men han har inte svarat på mail heller så jag vet inte alls var han är.
   Det måste varit grymt på hovet när Luleå åkte på dängen… man vet ju vilket enormt tryck de kan bli där inne. Klart vi ska till NYC tillsammasn igen.
   Hade bra så hörs vi.

 5. Björne

  Hallå Chrille och Mia !
  Jag och Kerstin besökte Ågren förra helgen. Då visade han denna sida för mig.
  Fan va häftigt gjort av er och åka runt hela afrika, lite impad av den gigantiska planerig ni måste ha gjort.
  Jag kommer att följa er framfart på denna sida kan jag lova.
  Ta det nu försiktigt så att ni kommer hem också
  Bästs hälsningar från småland
  Björne……….

  • Chrille

   Tja din gamla målar räv!
   Det var verkligen länge sedan jag hörde något från dig.
   Kul att du tog dig tid att kommentera, sånt uppskattas.
   Det krävs lite planering både innan och efter hand vilket inte alltid e så kul men det är sånt som måste göras om man har så ont om tid som vi har.

   Hade bra och det vore kul att springa på dig någon gång.

 6. Tessan

  Skönt att höra att malarian verkar vara borta.
  Vilken hjälte ”Papa Blance”, fler bollar till barnen ! :-)

  • Chrille

   Inte alla dagar i veckan man känner sig som en hjälte men just då blev jag lite rakare i ryggen.
   Lite fler bollar skulle nog skapa världsfred
   ;-)