browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Togo (Lome)

Posted by on 24 februari, 2012

Somba folket var urintressant, speciellt typen av hus de bor i men även att se deras traditionella ristningar i ansiktet. Mosi folket i Burkina får stora mönster skurna i ansiktet när de är små men Somba folket blir skurna i många små tunna linjer så de blir liksom ett randigt mönster av ärrvävnad. De verkar vara förbjudet idag då småbarnen inte hade dessa mönster. De tillhör också en av de sista människor som låtit sig påverkas av väst då de fram till mitten av 70-talet envisades med att springa omkring nakna. Det finns fortfarande en del äldre som lever kvar i tron att det var bättre förr och därför fortsätter hålla traditionen levande med sina nakna kroppar. De unga förderar dock Adidas och andra märkeskläder.

somba

somba1

Det Benin och Togo är känt för är att voodoon kommer härifrån (Hollywood och Haiti har gjort om den) och att det skeppades mest slavar härifrån förr i tiden. Voodoon ser man lite överallt och det finns marknader där man kan köpa fladdermusvingar, döda sköldpaddor, ormgift och annat smått och gott som ska ingå i en traditionell ritual. På ett ställe när chauffören hade ögonen på vägen och co-driven som vanligt satt och tittade ut genom sidofönstret så såg hon en kvinna ståendes på alla fyra, med ögonen uppspärrade och håret på ända. De runt omkring henne hade utövat någon ritual så hon var i trans. En annan gång var chauffören på toa och då promenerade ett sällskap bara förbi sådär, det visade sig vara en invigningsrit inom voodoo av en ung man iklädd lila ballongkjol och lila hatt lätt på sned, dock inga dockor med nålar så långt ögat kan se.

voodooo

Igår gjorde vi ytterligare ett blodtest för att se om malarian var borta och YES, den kinesiska medicinen har fungerat, inga Falciparum parasiter i blodet. Efter noggranna överväganden har slutligen co-drivern efter snart 43 år kommit fram till val av yrke. Hon skall bli ”The Cleaner” hos Anticimex. Efter att ha sett skadeinsekter i alla dess former och skepnader i många av världens länder tycker hon att det skulle passa henne som handsken. Hennes specialområde skall bli myggor (fast myggor kanske inte räknas som skadedjur?)

mygg

Ja också några små ord om dräktighet, tydligen enligt den mycket sannings haltiga kvällstidningen Aftonbladet gick det häromdagen att läsa den ”fantastiska nyheten” att alla prinsesstårtor i hela landet tagit slut pga. av födelsen av en prinsessa. Jag säger ytterligare en gång VEM BRYR SIG EGENTLIGEN!!! Kan något vara mer genuint ointressant än en sådan nyhet. T.o.m. bantningstipsen i extrabilagan är mer intressant.  GRATTIS svenska folket till ert frosseri i prinsesstårtor.

republikanska klubben

Just nu är vi vid kusten och vilken befrielse, vilken lättnad att slippa allt damm som Västafrikas inland består av, men det finns en hake, stränderna är inte gjorda för bad eller sol, då de fungerar som offentliga toaletter (vem vill ha en bajskorv mellan tårna eller en flytande förbi framför näsan). Tänk er själva en fullvuxen karl iförd endast t-shirt huka sig ner och därefter trycka fram gårdagens middag till allmänhetens beskådan. Kulturkrock så det heter duga då vi fördrar att stänga dörren om oss och tyst och försynt uträtta våra behov.

hål i brallan

tofs på huvudet

tjej

Nästa land vi ska till blir Ghana vilket onekligen får den som är mest fotbolls intresserad av oss, den av oss som betraktar fotboll som en religion, den av oss som verkligen tycker och tror att fotboll kan bygga broar, att börja drömma om Derek Boateng (tre poäng) och Karikari. Samma person går omkring här i Togo och frågar lite på måfå om de känner till deras nya världsspelare Lalawele Atakora men tyvärr har ingen har hört talas om han… ännu (co-drivern tycker det luktar homoerotik). För en vecka sedan gick samma person och gav bort en fotboll till en skola, han tyckte det såg så taskigt ut när de sparkar på en kotte. Det blev stor glädje och alla kidsen sa i kör: Tack för bollen Papa Blance (vita pappa). De kändes stort.

papa blance

12 Responses to Togo (Lome)