browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Benin (Natitingou)

Posted by on 14 februari, 2012

Mycket vatten har flutit under broarna sedan vi skrev sist. Vi har hunnit besöka Elfenbenskusten (C.I) och varit tillbaka till Burkina, fått vårt efterlängtade visum till Ghana, korsat gränsen till Benin, haft malaria och sett både lejon och elefanter. Men vi tar det från början.

Vi var först lite tveksamma till att resa till C.I (det har ju ändå vart inbördeskrig där i över 10 år), men efter noggranna överväganden bestämde vi oss ändå för att åka. Första 5 milen in i landet var vägen fantastisk därefter var chauffören tvungen att bromsa in varje 200:e meter pga. jättelika hål i vägbanan (kriget har satt sina spår). Ivorianerna är lika Burkinabe till mentalitet och t.om militären var vänlig och militärer finns det gott om vill jag lova.
Den information som vi lyckades få tag i om C.I var att alla militärer/poliser var korrupta, men det stämde absolut inte, inte en enda gång fick vi frågan om pengar eller cadeau (present) som snarare tillhör en regel än undantag här i Västafrika. Vår plan var att åka till Abidjan (huvudstaden, 140 mil t/r) men eftersom skicket på vägarna var som jag ovan nämnde, bestämde vi oss för att stanna 3 dagar i den norra delen. Här inkvarterade vi oss på det forna ”rebellhögkvarteret” Hotel Mont Korhogo. Det kändes som vi var huvudrollsinhavare i en film typ Blood Diamond eller krigsjournalister (de enda gästerna förutom oss var just journalister och FN-soldater).
Ivorianerna vart däremot glad över att se ”riktiga” turister och berättade för oss hur gränslöst trötta de var på inbördeskriget i landet men att de flesta ändå ser ljust på framtiden ;-)

hotell korhogo

Efter Elfenbenskusten åkte vi tillbaka till Burkina och nu till trakterna där Lobifolket lever. Lobi är animister, men har tappat lite av sin religion till fördel/nackdel för islam och kristendomen. En sak som vi reflekterade över var hur nedstämda de flesta såg ut (speciellt kvinnorna). Om det var för att de inte gillade turister eller om det bara var deras natur vet vi inget om. Här gick inte att stanna allt för länge tänkte vi, så efter två dagar lämnade vi deras område med mungiporna lika långt neddragna som de själva.

lobi

Huvudstaden med det lättuttalade namnet var en nödvändighet eftersom vi verkligen måste ha ett visum till Ghana. Vi tyckte det var såååå ”trevligt” att bli förnedrade förra gången att vi valde att göra en favorit i repris. Men nu var vi betydligt mer förberedda.
Vi tog kontakt med alla instanser(ambassaden i Norden, deras egna immigrationsverk etc) som har med Ghana att göra, samt ett brev som vi fick utav Christina Andersson på svenska ambassaden. Hon är en jättetrevlig kvinna som dessutom bjöd hem oss på lunch två gånger i sitt hem. Så slutligen fick vi vårt efterlängtade visum ;-)

ambassad

Till malarian. Chrille hade lite feber en natt och feber i Afrika är inte bra, så jag tvingade Chrille att ta ett blodprov och testade mig själv på skoj. Döm av vår förvåning när vi båda vart positiva för malaria!!! Jag höll på att svimma på stället och tänkte – skit, min sista stund är kommen, men efter att ha talat med en doktor, samt ca 100 andra fick vi reda på att det bara var att äta medicin i 3 dagar och därefter skulle problemet förhoppningsvis vara ur världen. Det otroliga är att jag bara kanske fått max 10 myggstick på hela resan. Snacka om otur. Om nu någon är orolig så mår vi bra men vi är nu ännu mer försiktiga (jag på gränsen till paranoid) än innan och använder litervis av myggmedel :-)

malaria

Från huvudstaden i Burkina till Benin, hade vi sällskap bak i bilen av två japaner Miyuki och Hiro. Som de flesta japaner är de extremt väluppfostrade (till skillnad från 2 meter engelsman) och t.o.m. betalade för vår mat och dricka under färden. Vi tillbringade 4 dagar tillsammans och inte en enda gång klagade de över något (trots att det var ca 50 grader bak i bilen). Tillsammans besökte vi Parc National de la Pendjari, där vi hade flyt att se lejon, elefanter, bufflar, antiloper, schakaler, flodhästar, apor och vårtsvin på riktigt nära håll (trots att vi inte hade någon guide med oss).

gruppfoto

djur1     djur2 djur3

djur4  djur5

Nu är vi i Natitingou, där vi skall besöka och sova hos Somba folket, mer om det i nästa inlägg.

SEE YAA!!!!

16 Responses to Benin (Natitingou)

 1. stefan janzon

  Ha ha vad ni tog det alvarligt….läste inte igenom texten.blev inte så kul.men ni fick ju nått att argumentera om???!!?ha det bra hoppas ni e friska.mvh bror

 2. Michael

  Hej,

  I am the German from Sindou (with the guide on Burkina that you took pictures of) and I love reading your blog. I am back home in cold Germany (sun and minus 2 degrees). The change is hard. Have you found out anything about the krigsbarn? Otherwise I will ask my father.

  Cheers

  Michael

  PS: If you like you can watch my pictures here: https://mc.gmx.net/guest?path=Burkina_Faso_2012%20von%20smic%40gmx.net&token=C31D0046CE1E0837&mandant=01&locale=de_DE&viewType=3

  • Chrille

   Hi There!

   Fun that you write, we are right now in Togo an are staying at a place owned by a old swiss women. Thanks for the ”photocopy” of your guidebook, it helped us a lot on our trip around Burkina. We havent been able to search on internet for ”krigsbarn”, since the connection are so bad.
   We will look closer to your images later on when we have an full speed connection.
   Take care up there

 3. stefanjanzon

  Ni har verkat boa in er i värmen…det verkar ha lugnat ner sig när det gäller galna afrikaner…eller! ni skrev att dom muslimska eller kristna kvinnorna verka ha mungiporna neråt…konstigt vilka rättigheter har dom…men dom vet inte hur bra dom har det.slipper göra karriär.va hemma med barnen å se deras utveckling.se dom spela fotboll.slippa köpa skridskor.ni vet vad det kostar å spela hockey.vilka plus dom här…..jämfört med oss nordbor……..det finns inget europa när ni kommer tillbaks…pigs länderna är nog sålt till kina då…ni får fixa kinesiska visum…annars kan ni inte komma till norden ….

  • Chrille

   Pigs länderna var redan i gungning när vi åkte och det blir lätt så när folk inte vill arbeta men ändå ha pengar. Så vida vi vet så har även afrikanska kvinnor barn som de tar hand om och vill se utvecklas men det är inte så lätt med dera ekonomi när de har krigstokiga presidenter som har fått sina vapen från vita personer. De afrikanska länder vi varit i är betydligt rikare på naturtillgångar än något europeiskt land men ekonomin försvinner till presidenterna och till europeiska företag där vita aktieägare kräver pengar i avkastning i utbyte mot andra personer liv. Du kanske sitter inne med annan info??
   Klart att de har plus när de slipper köpa skridskor, då is inte är så vanligt förekommande här:-) dessutom är mat viktigare än att alla barn alltid ska ha nya skridskor.
   Take care up there

 4. KRISTINA SCHMIDT

  Söndag morgon, snö o sol här uppe!
  Frukost med er berättelse, det är fantastiskt roligt att läsa, man vill bara ha meeeerrr!
  Stor kram till er och toppen att ni fick nys om malarian och är pigga igen:) ser fram emot nästa berättelse redan!
  Sköt om er väl// kram Kristina

  • Chrille

   OM solen verkligen tittar fram när Sverige har vinter så kan det va okey… annars har vintern inte mycket att tillföra.
   Hade bra

 5. KRISTINA SCHMIDT

  puuuuussssss, tjjjooooohhhhooooo!!!!

  • Chrille

   Skrivet efter några glas vin kanske?
   Tjooohoooooooooo på er själva

 6. KRISTINA SCHMIDT

  Hej ! Mina vänner kul att både se o höra era röster när jag läser er blogg ! V,G bra story ! Önskar att jag va med !!! Det går bra för mej som vanligt har jag tur in i det sista o klarar mej på det ,ska absolut följa er färd på arbets tid .Är i viby hos min bästa vän o jag ni vet ,Önskar all lycka på vägen o kommer absolut följa er färd o ni vet att gamla polare glömmer jag alldrig det vet ni ju.ER VÄN UFFE.Kristina o Marita hälsar så mycket LYCKA TILL, Kom hem snart SAKNAR ER TVÅ.KRAM!!!!

  • Chrille

   Var det verkligen du själv som skrev detta?
   ;-)
   Hur som helst så tänkte jag på dig när vi var i Vodoo mecka…. grymt

   Hade bra

 7. Matza

  Fan Chrille o Mia, er resa är grym. Brorsan med fru är på väg mot Zimbabwe eller Tanzania eller bägge (kommer inte ihåg, han bjöd friskt när han fyllde 60 (herregud!) i söndags).
  Har skickat sms ”but they keep bouncing” som en engelsman skulle sagt (behöver inte ens va två meter lång).. engelsmannen alltså..
  Saints är passerat av Hammers, QPR är indragna i skiten.
  AIK är nu bättre än Djurgårn även i hockey. Men det visste du redan.
  Puss o kram, ta hand om er.
  Lotta hälsar.

  • Chrille

   Grym vet jag inte om vi tycker den e… men det händer alltid mycket små grejer hela tiden och din brorsa har jag alltid tyckte valt intressanta resmål.
   Sitter äntligen framför en duglig uppkoppling så jag kan surfa på mer än en sida i timmen så nu blir det att uppdatera sig på sport fronten… och övriga fronter oxså för den delen.

   Hälsa Lotta

   Hade bra

 8. Ted

  Hallå nu sitter ja här med Lova på mina ben och vi tittar på bilderna och läser om er, hon bara stirrar med stora ögon på skärmen och verkar fascinerad:)
  Annars är allt bara fint här hemma.
  Ghana har jag bara hört bra om, har folk från jobbet därifrån och är landet lika bra som dom är ödmjuka och trevliga då har ni kommit rätt…
  Nä nu ska jag ut och leta upp ett nytt objektiv till kameran så ha de Zandra hälsar…

  // Ted

  • Chrille

   Alltid trevligt att läsa dina kommentarer, Ted. Vi får se vilket intryck vi får av Ghana men som det ser ut hittils här nere längs kusten så är det väldigt utvecklat med ström, vatten och allt annat.
   Hade bra och fota på
   /C + M