browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Mauretanien (Nouakchott)

Posted by on 19 december, 2011

Vi som trodde att vi sett en av de mest ödsliga sträckor i världen, tji fick vi. Vägen mellan den Marockanska gränsen och huvudstaden Nouakchott i Mauretanien består av 50 mil öken. Sand, sand, sand, en liten sten, sand, sand, en död mumifierad kamel, sand, sand. Skulle man göra en karta över Västsahara och Mauretanien så skulle det vara utmärkt att använda sig av ett sandpapper med ett fåtal sträck och punkter på.
Vägsträckan (ingenmansland) på 5km mellan Marocko och Mauretanien var utomordentligt kass.
Vi var tvungna att köra över stenar höga som Kebnekaise och utbrända/söndersprängda bilar (pga. landminor om man har otur).
Söndersprängda bilar

Att ta sig in i Mauretanien var heller ingen dans på rosor, 5 timmar tog det innan alla formulär var ifyllda och klara *pust*. Men när vi kört några hundra meter upptäckte vi att RAA bara fått 7 dagars visum och vi en månad *pust, pust*, så det var bara att förlänga tillståndet *pust, pust, pust*.
Mauretanien, mer än dubbelt så stort som Sverige och landet som förbjöd slavhandel för fyra år sedan(ca 20% beräknas fortfarande vara förslavade).
Första orten vi stannade på var Nouadhibou en stad som liknade en westernstad, d.v.s. en väg kantad av hus. Skitigt och totalt ointressant rent arkitektoniskt, men jättetrevliga människor. Det var här vi träffade Heino och Dagmar ett jättetrevligt par ifrån Österrike/Italien.

RAA och en LandCruiser

Vi bestämde oss för att åka tillsammans till en nationalpark vid havet, för att titta på fiskarna som använder sig av väldigt speciella fiskemetoder, de tar nämligen hjälp av delfiner.

Chrille och Didi

Men som vi nämnt tidigare åker fiskare ifrån Sverige/EU hit så tyvärr tvingas fiskarna längre och längre ut, så någon delfin eller fisk fick vi inte se :-( Det var ändå en fantastisk upplevelse att vara där. Följande dag åkte vi i sandstorm till Nouakchott (huvudstaden).

Sandstorm

Sandstorm här innebär sand överallt, i öronen, i näsan, ja på de mest otänkbara ställen man kan tänka sig, men allt förflöt bra så nu befinner vi oss på en camping/hotell ägt av en fransyska.

Nouakchott

Noakchott igen

Noakchott igen

Här skall vi stanna i några dagar innan vi åker vidare till nästa gränsstation, den till Senegal, som förväntas vara en riktig mardröm.

12 Responses to Mauretanien (Nouakchott)

 1. Ted

  Hej Mia & Chrille
  God jul å gott nytt år lite i efterhand så här. Hörde att ni har kommit till Senegal, kan tänka mig att du Chrille letar nya nyförvärv kanske en ny vass forvard för det var väl poängen med resan:)
  Här hemma växer Lova på skrattar hela tiden å så.
  Hoppas ni är tillbaka hemma till sommaren för då är man pappaledig.
  Hälsa Mia en kram från oss å ta hand om er.
  Zandra hälsar

  • Chrille

   Självklart är det talanger vi leter efter, typ en ny Henri Camara som sänkte oss i åttondelen med 2mål i 2002 fotbolls VM.
   ;-)
   Skoj attdu skriver till oss, sånt uppskattas.

 2. Michael o Christina

  GOD JUL O GOTT NYTT¨ÅR TILL ER FRÅN OSS ALLA HÄR HEMMA. Nu sitter vi här och väntar på att få riktigt frossa i all julmat som vi har dukat fram. Inget riktigt julväder enligt Christina solen skiner och +5 ha det bra nu på julafton och ät inte för mkt julskinka, eller är det (kamel) skämt osido. Hörde genom farsan att ni har kommit till Senegal och att ni har det härligt och 34 grader varmt (vi blir lite avundsjuka ) ha det nu så bra och var rädda om er.

  • Chrille

   God Jul och Gott Nytt År på er själva. Faktiskt åt vi gris på juldagen, men den var helgrillad och insmugglad från England. Vi hörs ;-)

 3. michaela sandberg

  Har nu suttit i sängen med täcket uppdraget upp under hakan och läst erat äventyr om sandstorm, nerbrända bilar, västernstäder å andra skrämmande och otroliga upplevelser. Känns ibland som som man är med er på resan då man lever sig in med hjälp av era beskrivningar.
  Vill nu önska er båda en riktigt god jul och glöm inte berätta hur, var den firas där ni befinner er just då. Det kan vara kul veta!

  Många kramar från kårevik och Michaela

  • Chrille

   Ja det känns nästan overkligt själv. Bara under den här korta tid som vi varit borta känns som en evighet när det gäller upplevelser. Vi har träffat många trevliga människor, trots att de flesta lever såå otroligt fattigt om man jämnför med det övereflöd och frosseri som vi är vana vid i Sverige. Det är så skoj att du skriver Michaela. God Jul och Gott nytt år/ Hälsa :-)

 4. Lille-Mor Elgemar

  En riktigt God Jul och ett Gott Nytt år. Nyåret firas väl inte där ni befinner er, när vi var i Agadir över nyår så var det inga raketer eller festligheter. Ha det bra och var försiktiga/Kram Lille-Mor

  • Chrille

   Tack för det Lillemor!
   Vet faktikst inte om de firar nyår här i Senegal som vi kommer att vara i då men det firar det garanterat i grannlandet Gambia.

 5. SeeTheWorld team

  hi SandZon friends……we are the Greek motorbikers you meet in Chefchaouen, in Azilal camping……….the sure thing is that you both wll go back home wiser after such a trip ! Enjoy it and thank’s for all these infos you giving us !!!

  • Chrille

   Hi again and how fun that you wrote. We really hope the trip went well for you.

 6. Theodor

  Hej
  Det är Theodor (mamma skriver, Theo dikterar).
  Hoppas ni har det bra. Jag vill gärna träffa er.
  God Jul och Gott Nytt År!

  • Chrille

   Hej Thedor!!! Kul att du skriver och det var riktigt kul att prata med dig i några sekunder på julafton, synd att det bröts efter så korttid men det blir lätt så när ström inte finns så ofta. Hälsa din lillebrorsa Simon och skriv gärna igen.