browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Marocko (Dakhla)

Posted by on 16 december, 2011

Och så kom äntligen värmen efter snart två månader av arktisk kyla. Det känns så underbart att sitta ute på kvällarna i bara t-shirt och kortbyxor istället för att gå omkring i dunjacka och frysa.

Chrille slappar i en sanddyna
Mirleft som vi varit i förut är om inte ännu sunkigare (det finns fantastiska stränder här) men förra gången var angenämare eftersom vi då hälsade på Nadja.

Mia på huvudgatan i Mirleft
Sedan var det dags att besöka ”Ghost from the Past” dvs Oued Noun (flodfåra)som vi körde fast ordentligt i 2008 (vi behövde traktor som hjälp för att ta oss upp då bilen var nedsjunken till fram & bakaxeln i blålera). Det var som att kastats tillbaka in i en mardröm (tycker iallafall hon som bör strykas medhårs), samma oued, samma usla vägar att köra på (stenöken), samma tryckande värme +36 grader, med andra ord ett riktigt skitställe. Denna gång fick Alibaba även för sig att vi skulle åka en genväg, men som alla kloka människor vet är GENVÄGAR SENVÄGAR. Vi körde över en stenöken i 4 timmar, över flodbäddar i två timmar, vi körde vilse, men tack vare sunt bondförnuft kom vi fram till en asfalterad väg som tog oss till Tan Tan, en ort nära Västsahara där vi slog läger för natten. Medelhastigheten under ”genvägen” var ca 13 km/tim.

Genväg = senväg
Efter Tan Tan körde vi in i Västsahara som mest består av öken, billig diesel (ca 4kr/liter) och fisk.
Det känns overkligt att svenska fiskeflottan tar sig ända hit för att fiska, vi har ju åkt 1100 mil.
Här stannade vi i ett beduinläger och bytte ut RAA mot ett tält (med panorama fönster) för en natt. Vi kände oss som ”Lawrence av Arabien” och det var ännu mer romantiskt än Venedig.

Chrille i ett beduintalt
Tidigt följande morgon startade vi vår färd mot Dakla som ligger på en sandtunga, vägen hit var nog en av de mest ödsliga sträckor vi någonsin färdats på. Mil efter mil av öken i dess olika former, men när vi äntligen kom fram var det värt all möda.

Strandbild i Marocko

4 Responses to Marocko (Dakhla)

 1. Michael

  Ni verkar ha det bra på er resa.Vi blev förvånade över storleken på makrillen i tidigare inlägg ( måste vara spirr) Idag gjorde vi vedeldade tjörnkakor inför julen, vart skall vi skicka dem…. Snön lyser med sin frånvaro, temp ligger runt 5-8 grader varmt varje dag, och så verkar det att förbli dom närmaste dagarna. Anders o Ruth firar julen hemma i kårevik, ja du vet den gamle är trött. Ted Zandra o lilla Lova och Jimmy firar med oss, så det blir en lugn o fridsam jul.Jo förresten det höll jag på att glömma. Anders har gjort inlagd makrill, på den han fiskade i somras och kan ni tänka er det är den godaste inlagda makrillen han någonsin ätit. ( är ni förvånade ) Var tänker ni tillbringa julen? Vi hörs väl innan jul på telefon, har ej hunnit att koppla in viber ännu. sköt om er o ha det så bra.

  • Chrille

   Kul att du skriver :-) Jag kan höra farsans röst framför mig angående makrillen. Självklart är det den allra godaste inlagda makrill som någonsin skådats på Tjörn. Vi är just nu i Nouakchott (Mauretanien), men åker vidare imorgon till Senegal ca 25 mil. Har varit här i 4 nätter för att b.la fixa visum och försäkringar. Mycket pappersarbete här i afrika. Jag skall försöka ringa på julafton, men det är onödigt om ni skickar sms eftersom jag inte har någon täckning.

   Ha det, så hörs vi framöver.
   (Skicka gärna ett kort på Lova)

 2. steven

  Det verkar va rätt trevliga stränder.ser lite kalt ut i sahara.måste va som att komma ut på havet.Men nu är det väl dax å vända till funkan så vi kan fira jul ihop.där är det iallafall vamt.såg ni har haft det ganska kallt om nätterna….konstigt kan man tycka så långt ner…ha det bra Jane hälsar

  • Chrille

   Så ni ska till Funkan över jul? Ska Daniel eller Jocke flyga med?
   Vi har haft kallt o blåsigt som satan på kvällarna men nu är det iaf runt 20-25 på nätterna.