browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Marocko (Essaouira)

Posted by on 6 december, 2011

Enkelt och enkelt, så kan man ju också se på saken om man är chaufför. Följande dag när det var dags att hämta ut passen hade ambassaden naturligtvis krånglat till det hela genom att ge chauffören visum från 8 dec- 8 jan medan co-drivern fick visum från 1 dec- 1 jan, egentligen är det inga problem eftersom vi ändå inte tänkt stanna i Mauretanien i en månad, men jag undrar hur de kunde tro att jag skulle ta mig de ca 150 milen till gränsen på en dag? Dessutom var det inte läge att klaga då österrikaren framför oss i kön fick en sida ur passet utdragen då han opponerade sig.

Efter två trevliga dagar i Rabat där vi dels sov (gratis) på en parkering utanför stans flådigaste bageri och dels på stans i särklass sämsta hotell (där den enda gäst förutom oss var en man från Yemen) åkte vi vidare till Mohammedia nära Casablanca där vi stannade i två dagar.
Här träffade vi Abdel-Karim som var mycket missnöjd med sitt nuvarande liv. Han högsta önskan var att skaffa sig en hustru ifrån Tyskland, Japan eller SVERIGE!! Att han redan var gift spelade ingen roll och att konsumera åtskilliga mängder alkohol spelade inte heller någon roll.
Då Abdel-Karim jämförde kvinnor med katter, det enda kvinnor egentligen gillade var att bli strukna medhårs, gick en av oss och diskade.

Ostron vet ju alla som känner oss är något av en favorit, så när vi hörde talas om orten Oualidia bestämde vi att styra RAA dit. Oualida platsar definitivt på vår tio i topp lista över ställen där jordens magnetiska punkter möts till en perfekt harmoni (andra är t.ex. Bali där vi träffades, Arambol i Indien, Geiranger i Norge) här finns en lagun med flertal stränder, sandöar och utanför lagunen slår höga vågor in och som pricken över i:et finns det ostron (dock inget Sauvignon Blanc). Tyvärr fanns det inte så bra ställen för oss att stå med RAA så vi stannade bara i en natt innan vi åkte vidare till den betydligt kändare turistorten Essaouira och tog vi in på en camping för det överenskomliga priset 30 kronor per natt.

Oualida vy

Något vi reflekterat över är den otroliga mängd husbilar som florerar på den marockanska atlantkusten. På vart enda ställe vi stannar är det bara husbilar och alla är i samma storlek som en SL-buss, t.o.m. i de mest ogästvänliga terränger (som heter pister enligt skägglurken som nu mera kallas Alibaba av de inhemska) står en husbil ifrån Frankrike eller Tyskland.

Muren runt Essaouira

Fiskebåtar i Essaouira

 

Imorgon åker vi söderut, dels för att det är så jäv.. kallt på kvällarna så att Mia är tvungen att gå omkring med dunjacka och dels för att vi vill till Senegal över jul och nyår, att utbringa nyårsskål i mint te i Mauretanien är inte så lockande (alkoholförbud).
Eftersom sträckan till Senegal (ca 200mil) till stor del går igenom sandigaste Sahara där det troligtvis inte finns någon större möjlighet till uppkoppling … så vi får se när nästa inlägg blir.
Allah akbar ;-)

12 Responses to Marocko (Essaouira)

 1. Pia Olsson

  Å vilket äventyr. Väldigt roligt att läsa de roliga texterna och se de fina bilderna. God Jul på er. Säg en adress någonstans så skickar jag några påsar med ostbågar!!!!

  • Chrille

   Det vita beduintältet strax bakom det stora trasiga tältet i den lilla hålan mellan Nouakchott och gränsen till västsahara går bra, 3st påsar vore perfekt. Vi kanske låter kräsna men du vet väl att det är OLW som gäller?

   • Pia Olsson

    Jasså där! Ja det kanske finns gott om duktiga brevbärare som kan det där. Skönt att höra att ni klarat er igenom Sahara. Sprang på Nicklas på Nordeviks häromdagen & vi talade om vad modiga ni är som gör denna resan. Det finns inte på Nicklas världskarta att han skulle göra en likadan resa sa han. Själv har jag nog blivit alldeles för bekväm på äldre dar. Det skall helst vara All Inklusive och då med iPad och iPhone i bagaget.
    Ha det fortsatt bra på er resa och jag menar faktiskt allvar med att skicka ner OLW till er om ni har ett mål i framtiden som tex. Johannesburg till midsommar eller liknande. Många stora kramar till er båda och ta hand om er.
    Pia

    • Chrille

     Nicklas är ingen bra jämförelse… han vågar ju knappt ta båten till Danmark (eller hur Nicke).
     ;-)
     Vi lovar att återkomma med ostbågs destination, skoj att du skriver.
     Hade

 2. steven

  Har du frågat hur många kameler du får för Mia….henne ska man ju stryka medhårs…hahaha

  • Chrille

   Enligt Mias gamla arbetskamrat från Somalia så var hon värd 100st kameler… fast de var innan ringen åkte på fingret.
   ;-)

 3. Mikael Klinghed

  Hej Krille – sitter här på arbetet och följer eran spännande resa tillbaka till allas vårat ”ursprung”. Nu blir det nog att planera något liknande snart – men ska nog börja med att hålla mig i Europa. Ha det bra.

  • Chrille

   Tja Micke!
   Kul att du skriver, Europa duger men du har väl varit en del i Asien antar jag.

 4. pelcovitz

  Helt underbart att läsa era rader och berättelser om resa den stora. Mycket inspirerande!

  Forza!

  • Chrille

   Tack Steff!
   När man ändå hittar uppkoppling så är det kul att skriva några rader.
   Hade bra, vi syns

 5. Skinner

  Jäklar vilken mäktig resa! Och vad kul skrivet!!

  Jag blir skitsugen att åka till de här platserna!

  Ta hand om er i öknen!

  Kram
  Sarah

  • Chrille

   Sarah, du skulle säkerligen stortrivas.
   Hade bra, vi syns